Johan Cruijff

Hendrik Johannes Cruijff (1947 – 2016) wordt wereldwijd erkent als één van de beste voetballers aller tijden. Zonder twijfel was hij de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft.

Al op 6-jarige leeftijd trainde Cruijff bij Ajax. In zijn debuut in het eerste elftal van Ajax scoorde hij meteen. De wedstrijd werd overigens met 1-3 verloren in een seizoen waarin Ajax eindigde als 13e (!). In de jaren daarna wist Cruijff overigens wel meerdere keren onder meer de landstitel, de beker, de Europacup I te winnen.

In 1974 ging Cruijff van Ajax naar FC Barcelona, alwaar hij vier jaar gespeeld heeft. Bij FC Barcelona werd hij één keer landskampioen en won hij één keer de beker.

 

Na wat omzwervingen in de Verenigde Staten keerde hij in 1981 terug bij Ajax, werd landskampioen en won de beker, waar hij in 1983 na onenigheid weer weg ging. Om revanche te nemen op Ajax ging Cruijff naar Feyenoord, die hij en passant het landskampioenschap en de beker bezorgde.

Als trainer won Cruijff vele prijzen met Ajax en FC Barcelona. Uiteraard verdiende hij het om met Oranje in 1974 wereldkampioen te worden, maar we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

 

Naast zijn fluwelen balbehandeling staat Cruijff natuurlijk bekend om zijn markante uitspraken. Zijn taalgebruik kreeg zelfs een eigen naam: Cruijffiaans. Enkele van zijn geniale uitspraken deel ik graag met je.

 

“Ik maak eigenlijk zelden fouten, want ik heb moeite me te vergissen.”

 

“Hun verdediging was net een geitenkaas.”

 

“In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.”

 

In zekere zin ís Cruijff onsterfelijk, want hij zal altijd herinnerd worden als de beste Nederlandse voetballer van 20e eeuw.

 

Dit schilderij is gemaakt met behulp van zeven handgesneden stencils en ingekleurd met spuitbussen. Door de felrode accenten springt de voetballer er echt uit op het doek.

 

Interesse in jouw eigen Cruijff doek? Neem dan contact op.