Nelson Mandela

Nelson Mandela (1918 – 2013) was een Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder. Geboren als Rolihlala, wat onruststoker betekent, wijdde hij bijna 70 jaar van zijn leven aan de strijd tegen Apartheid in zijn land. Als leider van de gewapende tak van het ANC werd hij in 1962 gearresteerd en niet veel later werd hij veroordeeld tot levenslang en werd hij vastgezet op het beruchte Robbeneiland.

 

Tijdens zijn celstraf groeide hij uit tot het meest prominente symbool van de anti-Apartheidsbeweging en in de jaren 80 werd de internationale roep om zijn vrijlating groter en groter. Op 2 februari 1990 werd hij vrijgelaten na 27 jaar gevangenschap. Toen er enkele jaren later een eind kwam aan de Apartheid en er vrije verkiezingen gehouden werden werd Nelson Mandela gekozen tot president van Zuid – Afrika.

 

Dit doek is een eerbetoon aan deze iconische man. De achtergrond van het schilderij is gemaakt met spuitbussen, het portret zelf is geschilderd met acrylverf. De naam en geboortedatum zijn gemaakt met behulp van een handgesneden stencil en spuitbussen.